Najem potrošniškega kredita – kateri informaciji posvetiti največ pozornost

Pri večjih nakupih imamo dobro navado, da preverimo ponudbo za določen izdelek ali storitev pri različnih ponudnikih. Tovrstna praksa je zelo dobrodošla, saj lahko na takšen način prihranimo kar nekaj denarja. Trenutne razmere na področju rasti življenjskih potrebščin tem aktivnostim dajejo še večjo vrednost in veljavo.

Kako je pa pri najemu potrošniškega kredita? Ali tudi preverimo ponudbo pri različnih bankah in hranilnicah, vemo na kaj biti pozorni, katere informacije so najpomembnejše ob primerjavi kreditov?

Ob najemu kredita je potrebno imeti v mislih, da bo kreditiranje premišljeno, racionalno in ustrezno posameznikovim zmožnostim. Zelo zaželeno je tudi, da poznate osnovne značilnosti kreditov. V največjo pomoč ob iskanju ugodnega kredita so Informativni izračuni, ki vsebujejo različne podatke kredita (obrestno mero, stroške, znesek preplačila, itd.). Podrobnejši podatki v izračunih so različno izraženi – nekateri v evrih, nekateri v procentih – zato je interpretacija zelo zahtevna. Da boste vedeli, kateri kredit je (naj)ugodnejši in lažje primerjali kredite med seboj, je ključen in najpomembnejši podatek – višina EFEKTIVNE OBRESTNE MERE oz. EOM. Efektivna obrestna mera pove, koliko vas bo kredit »stal« in je predstavljena v odstotku – nižja je efektivna obrestna mera ugodnejši je kredit.

Pri primerjavi je vedno potrebno analizirati kredite, posojila ali leasinge z:

  • enakim zneskom (npr. 10.000 EUR) in
  • enako dobo najema oz. ročnostjo kredita (npr. 60 mesecev),
  • enako vrsto obrestne mere (fiksne, variabilne oz. spremenljiva) in
  • enako vrsto produkta (potrošniški, stanovanjski krediti).
    Nižja kot bo efektivna obrestna mera ugodnejši bo kredit.

Ob naslednjem najemu potrošniškega kredita torej priporočamo:

  • da preverite različne ponudbe,
  • se osredotočite na efektivno obrestno mero in
  • obiščete najbližjo poslovno enoto Primorske hranilnice.

Odločitev je torej dokaj enostavna – ob naslednjem najemu kredita se oglasite na Primorski
hranilnici.

Vabljeni v poslovno enoto v Vipavi, Ajdovščini, Novi Gorici ali Ilirski Bistrici.

Se vidimo! Na Primorski!

Nasveti in priporočila

Vas zanima več o spletnem bančništvu, osebnih ali poslovnih financah ali morebiti o finančni varnosti? Spremljate naš blog in odkrijte uporabne nasvete za lažje upravljanje vaših financ.