Brezstično plačevanje

Kaj je brezstično plačevanje?

To je plačevanje brez fizičnega kontakta med plačilno kartico in POS terminalom. Za izvedbo take transakcije morata biti tako plačilna kartica kot POS terminal opremljena s t.i. NFC (Near Field Communication) tehnologijo. Navadno gre za plačila manjših vrednosti, brez dotika in vnosa osebne PIN številke. Plačila večjih vrednosti je potrebno potrditi z vnosom PIN številke.

Za plačilo, do vključno 50,00 evrov, na POS terminalu na prodajnem mestu v Sloveniji od 01.06.2022 ne bo več potreben vnos PIN številke.

Katere kartice Primorske hranilnice so opremljene z brezstično tehnologijo in kako jih prepoznate?

Z brezstično tehnologijo so opremljene vse kartice, ki jih izdaja Primorska hranilnica Vipava d.d.. Prepoznavne so po tem, da so izdelane na karticah s prenovljeno grafično podobo in opremljene z znakom  za brezstičnost.

Prva uporaba brezstične kartice

Vsaka prva uporaba brezstične kartice mora biti stična. To pomeni, da je potrebno kartico, ne glede na višino zneska, vstaviti v režo POS terminala in transakcijo potrditi z vnosom osebne PIN številke.

Kje lahko plačujete brezstično?

Brezstično plačilo lahko opravite na POS terminalih, ki so opremljeni z znakom  za brezstično plačevanje z brezstičnimi karticami.

Kako poteka brezstično plačilo?

Po potrditvi zneska s strani prodajalca kartico prislonite k POS terminalu na označeno mesto, počakate na zvočni in/ali svetlobni signal in plačilo je opravljeno. Če gre za nakup večje vrednosti, je potrebno vnesti še osebno PIN številko.

Prikaži več

PSD2 Vmesnik

Razpoložljivost vmesnikov (januar– marec 2024) PSD2 vmesnik Elektronska banka e@HIP Mobilna banka m@HIP
Uptime % 99,95 % 98,84 % 98,84 %
Downtime % 0,05 % 1,16 % 1,16 %
PIS (ms) / 804 244
AIS (ms) 749 20 909

Povezava do dnevne statistike stopnje odziva z napako.