Evropska unija je z direktivo o plačilnih storitvah (PSD2) sprejela ukrepe za večjo zaščito spletnih plačil. Zaradi strožjih varnostnih zahtev se za preverjanje pristnosti imetnika kartice s 1. januarjem 2021 pri kartičnih plačilnih transakcijah z vsemi plačilnimi karticami fizičnih in pravnih oseb uvaja t. i. močna avtentikacija (SCA).

Močna avtentikacija zagotavlja varnejše spletno nakupovanje. Pri spletnih plačilih je potrebna uporaba dveh od treh varnostnih elementov, ki so med seboj neodvisni in dokazujejo, da je plačnik resnični imetnik plačilne kartice.

Varnostni elementi močne avtentikacije:

  • nekaj, kar veste (geslo, koda PIN ali odgovor na varnostno vprašanje),
  • nekaj, kar imate (pametni telefon ali druga mobilna naprava),
  • nekaj, kar ste (prstni odtis, roženica, obraz, glas). 

Spletne nakupe na prodajnih mestih v EU, ki podpirajo storitev Mastercard Identity Check (EMV 3D Secure 2.0), imetniki debetne in kreditne kartice Mastercard potrjujejo z uporabo močne avtentikacije. 

V Primorski Hranilnici potrjevanje z uporabo močne avtentikacije imetnikom kartic omogočamo z uporabo storitev Rekono.

Do varnih spletnih nakupov v samo 3 korakih:


Namestite aplikacijo Rekono OnePass na vašo mobilno napravo

Aplikacija je na voljo za naprave z operacijskim sistemom Android, iOS in Huawei


Ustvarite digitalno identiteto Rekono
  • digitalno identiteto Rekono lahko ustvarite v mobilni aplikaciji. Podrobna navodila najdete na povezavi;
  • digitalno identiteto Rekono lahko ustvarite tudi na spletu. Podrobna navodila najdete na povezavi

POZOR:: Pri ustvarjanju digitalne identitete Rekono uporabite mobilno številko, ki ste jo registrirali pri Hranilnici in na katero ste do sedaj prejemali potrditvene kode SMS za spletna plačila.

Dodajte vaše plačilne kartice Mastercard v mobilno aplikacijo

Dodajanje kartic v mobilni aplikaciji poteka v zavihku namenjenem karticam preko gumba (gl. sliko). Nato izberete PHV ter v polje »Številka kartice/Card Number«  vnesite  zadnjih 6 številk PAN številke svoje plačilne kartice. Postopek zaključite z vnosom PIN kode vaše kartice. Vneseni PIN izbrane kartice se ne hrani na napravi, ampak se uporabi kot avtentikacijski varnostni element, podobno kot vnos PIN pri plačilu na POS terminalu.

POZOR: V postopku lahko uporabite katerokoli veljavno PHV plačilno kartico, ki vam je bila izdana. V primeru, da imate več plačilnih kartic Primorske Hranilnice ste s tem omogočili varno potrjevanje nakupov za vse kartice, ki jih je, oziroma vam jih bo izdala Primorska Hranilnica Vipava d.d.

Uporabniki brez pametnih mobilnih telefonov:


Ustvarite digitalno identiteto Rekono

Na spletu si ustvarite Rekono Račun v kolikor ga še nimate in pridobite digitalno identiteto Rekono. Podrobna navodila najdete na povezavi.

Dodajte vaše plačilne kartice Mastercard in omogočite Rekono SMS OTP

Potrebne aktivnosti izvedete v Nadzorni plošči Rekono Računa, v rubriki 3-D Secure, kjer je potrebno:

  • ustvariti statično geslo REKONO PIN za spletne nakupe (to ni PIN vaše kartice)
  • z Rekono Računom povezati Primorsko Hranilnico in
  • v rubriki »PHV« preko drsnika v desno vklopiti storitev Rekono SMS OTP

POZOR: V postopku povezave Primorske Hranilnice z Rekono Računom lahko uporabite katerokoli veljavno plačilno kartico Primorske Hranilnice, ki vam je bila izdana. V primeru, da imate več plačilnih kartic Primorske Hranilnice ste s tem omogočili varno potrjevanje nakupov za vse kartice, ki jih je, oziroma vam jih bo izdala Primorska Hranilnica Vipava d.d.. V postopku povezave računa Rekono z hranilnico, se vneseni PIN izbrane kartice ne hrani na napravi, ampak se uporabi kot avtentikacijski varnostni element, podobno kot vnos PIN pri plačilu na POS terminalu.

Varni spletni nakupi z uporabo Rekono SMS OTP

Plačilo izvedete z vnosom statičnega gesla PIN in enkratne SMS kode, ki jo prejmete na vaš mobilni telefon. Opisana koraka sledita po vnosu kartičnih podatkov pri spletnih trgovcih, ki podpirajo Mastercard® Identity Check™.

POZOR: V rubriki 3-D secure Rekono Računa lahko preklapljate med varnima načinoma potrjevanj spletnih nakupov, Rekono SMS OTP ali potrjevanjem prek mobilne aplikacije Rekono OnePass. Hkratna uporaba obeh načinov ni možna.

 


Pomoč uporabnikom - Primorska hranilnica Vipava d.d.
Pomoč uporabnikom - Rekono d.o.o.